BRITISH ACADEMY FILM AWARDS 2013

Baftacraft

Τι κάνουμε εμείς τα geeks της 7ης τέχνης καθώς περιμένουμε με ενθουσιασμό τα όσκαρ ενώ οι χρυσές σφαίρες έχουν περάσει στο μεταξύ; Καταπιανόμαστε φυσικά με τα δικά μας «ευρωπαϊκά» όσκαρ , τα γνωστά βρετανικά βραβεία BAFTA , που πέφτουν πάντα περίπου δύο βδομάδες μέχρι την πολυαναμενόμενη τελετή της αμερικανικής ακαδημίας.

Το βράδυ λοιπόν της 10ης Φεβρουαρίου έλαμψαν και επιτυχία οι βρετανικοί προάγγελοι στο Royal Opera House του Λονδίνου βεβαίως βεβαίως με οικοδεσπότη τον Stephen Fry (V for Vendetta , Alice in Wonderland). Είναι βέβαια από εκείνους τους ηθοποιούς που σίγουρα κάπου τον έχει πάρει το μάτι σου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να θυμάσαι το όνομα του.

Οι υποψηφιότητες δεν διέφεραν από τα όσκαρ ή τις σφαίρες , αλλά ούτε και στα αποτελέσματα υπήρξε μεγάλη απόκλιση από τις τελευταίες. Συγκεκριμένα ανάμεσα στις ταινίες που ξεχώρισαν , βρίσκουμε την επιχείρηση Argo για την καλύτερη ταινία, καλύτερη επεξεργασία, καλύτερη σκηνοθεσία (αν έχεις δει την ταινία έχεις καταλάβει σίγουρα στο πρώτο 20λεπτο τη δίψα του Άφλεκ να το πάρει και την απογοήτευση που πρέπει να ένιωσε όταν δεν συμπεριλήφθηκε στα όσκαρ στην ίδια κατηγορία. Τη σφαίρα την πήρες όμως. )

Ξεχώρισαν επίσης οι Άθλιοι , με την Α. Χαθαγουει να έχει μονοπωλήσει (και δικαίως) κάθε βραβείο β’γυναικείου που κυκλοφορεί για το ρόλο της ως Φαντίνα, καλύτερο make-up&hair , production design και καλύτερου ήχου. Ο Χιου Τζάκμαν έχασε το βραβείο α’ανδρικού από τον D. Lewis (Lincoln) αλλά ελπίζουμε πια να το πάρει το τιμημένο το Όσκαρ σε δυο βδομάδες.

Δείτε επίσης : Καλύτερο Βρετανικό Φιλμ το Skyfall , ξεχωρίζοντας από ισχυρές συμμετοχές

της ίδια κατηγορίας όπως η Άννα Καρέννινα και οι Άθλιοι. Ο α’ ανδρικός είπαμε πήγε στον D. Lewis (καθόλου έκπληξη) και ο α’ γυναικείος πήγε στην Emmanuelle Riva (μεγάλη έκπληξη) για την εξαιρετική ερμηνεία της στο Amour του Haneke , αφήνοντας πίσω της τη J.Chastain (Zero Dark Thirty) , J. Lawrence (Οδηγός Αισιοδοξίας) , M. Cotillard (Rust and Bone) και την Helen Mirren από το Ηitchcock.

O Tαραντίνο μπορεί να έχασε στις μεγάλες κατηγορίες , ωστόσο κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο (Django unchained λέμε και κλαίμε) , ενώ ο Waltz πήρε και εδώ το βραβείο β’ανδρικού. Στο διασκευασμένο σενάριο ξεχώρισε ο Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook) ενώ καλύτερη ξενόγλωσση ταινία αναδείχθηκε το Amour. Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων , το Brave ! Στην κατηγορία καλύτερης κινηματογραφίας και οπτικών εφέ ξεχώρισε το Life of Pi , ενώ η πολυπληθής σε υποψηφιότητες Αννα Καρέννινα έφυγε με το βραβείο καλύτερων κοστουμιών και ενώ είχε ελπίδες για το καλύτερο music score , τελικά έχασε από το Skyfall .

Με μια πρώτη εντύπωση φαίνεται ότι τα βραβεία μοιράστηκαν και μάλιστα στα φαβορί με ελάχιστες εκπλήξεις. Μετά τα βρετανικά , σειρά έχουν τα Όσκαρ στις 24 του μηνός με ειδικά αφιερώματα , εκπλήξεις και γιατί όχι ανατροπές. Όμως αυτά θα τα πούμε την επόμενη φορά .

Μέχρι τότε, κάντε τις προβλέψεις σας ΕΔΩ και κατασκηνώστε στο cinema!

 

 

More in www.artnouveau.com.gr

Comments

Popular Posts