Η προκατάληψη ενάντια στους δημιουργικούς ηγέτες!

Bias
Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο της Heidi Grant Halvorson στο 99u, το οποίο παρεπιπτόντως είναι από τις καλύτερες ιστοσελίδες που έχω δει τελευταία.
Το κείμενο είναι σε μετάφραση της Κατερίνας Φασούλα και αξίζει το κόπο να το διαβάσετε γιατι θα σας κάνει να σκεφτείτε αρκετά, ειδικά όσοι είστε στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

 "Στην εταιρεία σας έρχονται δυο υποψήφιοι για συνέντευξη για τον ρόλο του ηγέτη. Και οι δυο έχουν ισχυρά βιογραφικά, αλλά ενώ το ένα φαίνεται να είναι γεμάτο με νέες και τολμηρές ιδέες, το άλλο έρχεται σε αντίθεση καθώς είναι σαφώς λιγότερα δημιουργικό (αν και είναι πολύ έξυπνος υποψήφιος). Ποίος θα πάρει την θέση; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ο λιγότερα δημιουργικός υποψήφιος. Το γεγονός αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να σας εκπλήξει- καθώς εσείς ο ίδιος μπορεί να είστε ο δημιουργικός υποψήφιος που δεν παίρνετε την θέση.  Αυτό που πιθανώς αναρωτιέστε, είναι το γιατί.
 
Έπειτα από όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ποιος πρέπει να πάρει την δουλεία. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως ηγέτες που είναι πιο δημιουργικοί, είναι πιο εύκολο να επηρεάσουν θετικά διάφορες αλλαγές στην επιχείρηση, και είναι πολύ καλύτεροι στο να εμπνεύσουν άλλους να τους ακολουθήσουν.
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες υπάρχει καλός και σοβαρός λόγος να πιστέψουμε ότι οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να ηγηθούν, λόγω της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα (σε ένα εντελώς υποσυνείδητο επίπεδο) στο μυαλό καθενός που έχει αξιολογηθεί ως υποψήφιος σε ηγετική θέση.

Για να θέσουμε το πρόβλημα πιο απλά, η ιδέα μας για το τι είναι ένα «δημιουργικό πρόσωπο» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα για το τι είναι ένας «αποτελεσματικός ηγέτης».
Η δημιουργικότητα είναι άκρως συνδεδεμένη με την μη συμμόρφωση, την ανορθοδοξία και την αντισυμβατικότητα. Φέρνει στο νου οράματα σαν αυτά που έχει ένας καλλιτέχνης, ένας μουσικός και ένας παρεξηγημένος ποιητής. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες, όπως φαίνεται, είναι αυτοί που παρέχουν τάξη, αντί να την πετούν έξω.

«Η ιδέα μας για το τι είναι ένα δημιουργικό άτομο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα μας για το τι είναι ένας αποτελεσματικός ηγέτης».
Ασυναίσθητα, υποθέτουμε ότι κάποιος που είναι δημιουργικός δεν μπορεί να είναι ένας καλός ηγέτης, και ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία της δημιουργικότητας μπορεί να μειώσουν το δυναμικό ηγεσίας ενός υποψηφίου.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους οργανωτικούς ψυχολόγους Jennifer Mueller, Jack Goncalo, και Dishan Kamdar, εργαζόμενοι βαθμολόγησαν τις απαντήσεις 300 (αγνώστων στοιχείων) συνεργατών τους για επίλυση των προβλημάτων τόσο και για τη δημιουργικότητα (το βαθμό στον οποίο οι ιδέες τους ήταν νέες και χρήσιμες ) και ως απόδειξη των δυνατοτήτων ηγεσίας. Βρήκαν ότι η δημιουργικότητα και η ηγετική δυνατότητα είχαν μια έντονα αρνητική συσχέτιση – όσο πιο δημιουργική η απάντηση, τόσο λιγότερη η αποδοτικότητα ενός ηγέτη.

Τα καλά νέα είναι ότι η προκατάληψη μπορεί να εξαλειφθεί - στην πραγματικότητα να αντιστραφεί- εάν οι αξιολογητές έχουν χαρισματικούς ηγέτες (δηλαδή κάποιον γνωστό για την μοναδικότητα και τον ατομικισμό τους, σαν τον Steve Jobs, τον Richard Branson και την Carly Fiorina) και όχι κάποιον αποτελεσματικό αλλά όχι χαρισματικό ηγέτη στο μυαλό.
«Τα καλά νέα είναι ότι η προκατάληψη μπορεί να εξαλειφθεί - στην πραγματικότητα να αντιστραφεί.»
Έτσι τι μπορείτε να κάνετε σε μια συνέντευξη για την καταπολέμηση της προκατάληψης δημιουργικότητα;

Έχετε κάποιες επιλογές:

Να είστε οπλισμένοι με στοιχεία της ηγετικής σας ικανότητας. Η προκατάληψη είναι ότι πιο ισχυρό όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο να συγκεντρωθείς- αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος μας (υποσυνείδητα) πάει να συμπληρώσει τα κενά.
Μην επικεντρώνεστε μόνο σε παρελθοντικές εμπειρίες. Μιλήστε για αυτά που βλέπετε ως πιθανοί ηγέτες- το είδος του ηγέτη που βλέπετε τον εαυτό σας να γίνει. Μελέτες δείχνουν ότι οι ερευνητές έχουν συνταχθεί σε υποψήφιους που περιγράφουν ότι έχουν δυναμική (συχνά περισσότερο από το πραγματικό επίτευγμα). Θα περάσουν περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι για εσάς και αυτός ο επιπλέον χρόνος θα αποφέρει περισσότερη ακρίβεια και λιγότερη προκατάληψη.
Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την προκατάληψη διακριτικά μιλώντας για τους χαρισματικούς, δημιουργικούς ηγέτες που έχουν αποτελέσει πρότυπα για εσάς στο παρελθόν.
Αντιμετωπίστε τα όλα με το κεφάλι ψηλά και αμερόληπτα. Αναγνωρίστε ότι τους δημιουργικούς ανθρώπους δεν τους επιλέγουν συχνά για ηγετικές θέσεις, ενώ υποστηρίξτε (όμορφα) ότι η ικανότητα σας να προσφέρετε φρέσκες και καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική ηγεσία, αντί να έρχεστε σε αντίθεση με αυτό.

Εσείς τι λέτε;
Έχετε πότε αντιμετωπίσει προκαταλήψεις λόγω του ότι είστε δημιουργικός ηγέτης; Τι ακριβώς έγινε;"

Comments

Post a Comment

Thank you for your comment!!!
With love...xoxo

Popular Posts